Het GOTS label


Onze organic collecties dragen het GOTS label. Het geeft je de garantie dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier gebeurt.

Wat is gewone katoen?

Katoen is een natuurlijke vezel, maar het verbouwen van de katoenplant en het verwerken van de vezels is één van de meest vervuilende vormen van agrarische landbouw ter wereld. Katoen verbruikt ongeveer 25% van de insecticiden ter wereld, en meer dan 10% van de pesticiden! Tijdens het niet-biologisch verwerken van de katoenbollen tot kleding, worden bij elke productiestap heel veel chemicaliën gebruikt: siliconen wax, aardolieproducten, weekmakers, glansmiddelen, zware metalen, vlam- en bodemvertragers, ammoniak en formaldehyde. En daarvan blijft natuurlijk altijd wat hangen in de stof die je koopt en uiteindelijk draagt.

Biologisch katoen is puur, zacht en ademend.

Biologisch katoen wordt verbouwd met behulp van methoden en materialen die een lage impact op het milieu hebben. “Werken met en niet tegen de natuur” is het principe hierachter. Geteeld zonder pesticiden en gesponnen zonder chemicaliën. Organic cotton is puur, natuurlijk en meer ademend voor de gevoelige huid. Bestrijdingsmiddelen en chemisch behandelde babykledij, luiers, en beddengoed blokkeren het natuurlijke evenwicht van de huid, wat vaak uitslag en baby eczeem veroorzaakt.
Biologisch katoen is vrij van synthetische gifstoffen die in de bloedbaan kunnen worden opgenomen door contact met de huid. Het is ook vrij van irriterende of schadelijke kleurstoffen. Baby verzorgingsartikelen in biologisch katoen zijn zachter, dikker, steviger en gaan dus ook langer mee. Wij zien alleen maar voordelen!

Wat betekent “gecertificeerd biologisch”?

“Gecertificeerd biologisch” betekent dat de katoen is geteeld volgens strenge uniforme normen die worden gecontroleerd door onafhankelijke organisaties (staats of particulier). Certificering is inclusief inspecties van akkers en verwerkingsinstallaties, gedetailleerde registratie en een periodieke controle van bodem en water om ervoor te zorgen dat de telers en verwerkers voldoen aan de normen die zijn gesteld. Certificering van biologische katoenproductie vergroot de betrouwbaarheid van het eindproduct, garandeert de koper de biologische status van het product en bevordert betaling van winstgevende prijzen voor de boeren die zich bezighouden met biologische praktijken.

De Global Organic Textile Standard

GOTS label logoDe Global Organic Textile Standard (GOTS) is wereldwijd de toonaangevende textielverwerkingsstandaard voor biologische vezels, met inbegrip van ecologische en sociale criteria, gegarandeerd door een onafhankelijke certificatie voor de gehele textielketen.

Het doel van de standaard is wereldwijd erkende eisen te definiëren, die de biologische status van textiel waarborgen: van de oogst van de grondstoffen en de milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie tot en met de labeling. Zo biedt zij de eindgebruiker een betrouwbare zekerheid. Textielbehandelaars en fabrikanten worden in staat gesteld hun biologische stoffen en kleding te exporteren met een certificering die geaccepteerd is in alle belangrijke markten.

Certificering van de gehele textielketen

De standaard heeft betrekking op de gehele textielketen: de teelt, de vezelverwerking tot stof, de fabricage van het eindproduct, de verpakking, labeling, handel en distributie van alle textiel gemaakt van tenminste 70% gecertificeerde biologisch natuurlijke vezels.

De GOTS stelt in de eerste plaats de eis dat de vezels natuurlijk zijn en worden geteeld op een biologische manier. Synthetische gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest zijn niet toegestaan.

De GOTS kent twee label classificaties:

Een textielproduct met het GOTS label ‘biologisch’ moet een minimum van 95% gecertificeerde biologische vezels bevatten. De overige 5% kunnen synthetische of niet-biologische vezels zijn, maar niet van dezelfde vezels als het biologische gedeelte.
Een product met het GOTS label ‘gemaakt van x% biologisch’ moet een minimum van 70% gecertificeerde biologische vezels bevatten. De overige 30% kunnen niet-biologische vezels zijn, maar met een maximum van 10% synthetische vezels (tot 25% voor sokken, leggings en sportkleding).

De GOTS stelt vervolgens ook eisen aan de verdere verwerking van de natuurvezel tot stof en kleding: technische kwaliteitseisen (o.a. kleurechtheid en krimp), toxische en milieucriteria. Voor iedere processtap (spinnen, weven, verven, printen, productie, verpakking, distributie) is er vastgesteld welke technische hulpstoffen wel of niet mogen worden gebruikt, om zoveel mogelijk milieuwinst te behalen, o.a. gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabriek.
Ook stelt de GOTS sociale eisen op het gebied van arbeidsrechten, o.a. minimumloon, verbod op dwang- en kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.
Voor een gedetailleerde lijst van alle criteria die gecontroleerd worden door de Control Union kunt u hier klikken.  [Bron: www.global-standard.org]

Organic Exchange Blended Standard

Schermafbeelding 2016-02-03 om 11.35.13De OE Blended Standard is voor het volgen en documenteren van de aankoop, de behandeling en het gebruik van gecertificeerd biologisch geteelde katoenvezels in gemengde garens, weefsels en gereed product. De norm is van toepassing op alle goederen met een minimum van 5% biologische katoenvezels, zoals bvb de voetenzakken, boxkleden, parkomranders, ed.